Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Razglasi i ozvučenja > Sistemi

Sistemi Kompletni sistemi za ozvučenje... Kombinacije...

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 03.01.2023, 20:33   #1
mirandess
Odomaćeni član

mirandess's Avatar

Registrovan/a dana: 22.09.2010
Mjesto: Mostar
Downloads: 685
Uploads: 7
Rekao HVALA: 120
Zahvalili mu 105 puta u 96 Postova
Instrumenti: Korg PA4x, Amati Clarinet b. Casio Ctk 531, Nord Electro 6D, Musicman Luke3 :)
Interesi: Sviranje
mirandess befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
mirandess pošalji poruku preko Yahoo! messengera mirandess pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard DB Technologies ES1203

Pozdrav ekipa. Da li netko ima neku informaciju o ovom razglasu? Koje su prednosti a koje mane i kako radi? Da li se kvari?

Nisam ga imao priliku probati.

Tonski me zanima kakav je i koliko ljudi može pokriti (Naravno glasne publike, jer u pitanju su ove naše klasične svirke)...

https://www.dbtechnologies.com/en/products/es/es-1203/
Star 13.05.2026, 08:54   #2
mirandess
Odomaćeni član

mirandess's Avatar

Instrumenti: Korg PA4x, Amati Clarinet b. Casio Ctk 531, Nord Electro 6D, Musicman Luke3 :)
mirandess pošalji poruku preko Yahoo! messengera mirandess pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Evo jedne iskrene recenzije za dva dB ES1203 sustava na kojima sam svirao sinoć, koristeći klavijaturu Korg PA4X i vlastiti set koji sam složio da zvuči (sličan soundu) Yamahe Tyros.

Basa ne nedostaje, ali to ipak nije razina koja bi ostavila wow dojam niti pruža izrazito visok SPL. Što se tiče gornjih kutija, korektne su, no ukupna zvučna slika, čak i nakon što sam je prilagodio pomoću RTA analizatora zbog prostora, nije me oduševila u live svirci. Vokali su zvučali pomalo zatvoreno, gotovo kao iz telefonske govornice. Low-mid područje mi je ostalo zamućeno, što me iskreno iznenadilo nakon dodatnog peglanja sustava.

S druge strane, kada je nastupao DJ, situacija je bila potpuno drugačija. Snage ima i više nego dovoljno (a bas je bio fantastičan). No, treba uzeti u obzir da DJ-evi puštaju već produciranu i ispeglanu glazbu, koja u većini slučajeva zvuči dobro na gotovo svakom sustavu.

Kao korisnik FBT Pro Max 114A razglasa (znam da nije usporedivo jer je db column array a fbt obični PA), mogu reći da osobno ne bih odabrao dB ES1203 za live svirke. Daleko od toga da je riječ o lošem sustavu, vizualno izgleda vrlo lijepo i solidno radi posao, ali nedostaje mu topline, a i low-mid područje nije dovoljno definirano. Moguće je da je dio dojma uzrokovan i prostorom u kojem sam svirao, jer je riječ o velikoj kamenoj kupoli s izraženim odjecima.

Za događaj od oko 75 ljudi sustav je bio sasvim korektan, ali i dalje smatram da FBT nudi bolju ukupnu zvučnu sliku za live svirke, uz jedinu manu - manjka basa, koji zapravo i daje pravi punch i toplinu vokalima i ritam mašini (PA4X).

Radio sam i na EV Evolve 50, koji mi se čni kao puno bolja opcija u odnosu na DB, ali Evolve nema ni približno snage koliko ima DB, ali ima topao ton i savršen balans za column array sistem.

Koristio sam Dynacord CMS600 miksetu. Sad će me mnogi osuditi što nisam na digitali radio. Pa jednostavno jer sam htio kupiti miksetu koja će mi biti plug and play, bez puno štelovanja i dotjerivanja (imaš 3 band eq-a, volume potenciometar i dva efekta i dosta za ove naše "rađe")...

Zaključno, ovaj dB sustav vidim kao bolji izbor za DJ-eve, dok za live svirke osobno ipak preporučujem druga rješenja.

Promijenjeno od mirandess (13.05.2026 u 08:59 sati)
mirandess je offline   Reply With Quote
Star 13.05.2026, 09:45   #3
smuchac
Kao kod kuće

smuchac's Avatar

Registrovan/a dana: 12.06.2011
Mjesto: Korčula
Godina: 40
Downloads: 321
Uploads: 5
Rekao HVALA: 103
Zahvalili mu 149 puta u 144 Postova
Instrumenti: PSR S910,MOXF 6,PSR SX900
Interesi: Računala i glazba
smuchac ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Meni ti column array nikad nisu "sjeli" a navodno ima i gadnih sustava da padneš na dupe. Za db kažeš da ima bassa što je u neku ruku logično jer su na podu pa drži vodu. Kamena kupola može pojest masu toga jer zvuk se odbija od tvrdih površina a kad je skučenije,zna ispast zavrzlama od zvuka. Odbijanci se vraćaju prema tebi koji u svojoj glavi imaš otprilike viziju kako bi to sve skupa trebalo zvučati pa kad čuješ par istupljenih odbijanaca ti bude zlo. Često se desi problem kad se štimaš na praznu salu bez ljudi i kasnije kad se napuni narodom da se zvuk pošemeri poprilično. Meni se je to desilo jednom da je sala bila prazna,široka i dugačka s jako visokim stropom. Preko puta mene na drugom kraju je bio velik kao balkon/loža kao u kazalištu. Vraćao mi se je zvuk pola sekunde u kašnjenju i igrao mi se s mozgom. Ja sam bio 1,5m od poda sale na pozornici a balkon 15m od
mene i 4m iznad mene. Udari kick na bubnju a za niti pola sekunde se vrati. Pjevam i čujem se s latencijom kako se je zvuk prešetavao i odbijao od zidova... Glava mi je bila ko bubanj veš mašine. Morao sam spustiti satelite na pod jer se to nije moglo slušat... Kad se je sala napunila sam čak i podignuo satelite na metar. Jesi tamo u taj konkretan prostor nosio ikad FBT? Vjerujem da za konkretan prostor tvoj PA FBT jest pravi izbor. Razmisli o aktivnom subu od 15" za situacije kad fali. Ja sam sebi kupio i koristio tri puta kad je falilo i odlična je stvar. Kutije mi izbacuju dosta bassa pa ne koristim često sub ali je od velike pomoći kad treba. Također vjerujem da si bio u širokoj sali s db-om da bi bilo 100 puta bolje. Ispada da nije svaki sustav za sve i to je izgleda poprilično točno tj. da je column array za konkretan prostor zapravo bio promašaj a da je sustav zapravo dobar u globalu. Istina,DJ se je čuo dobro jer je to izmiksano,masterizirano i ušuškano (ako DJ zna znanje) i to se s klavijaturom ne može uspoređivati. Još uz dozu samokritičnosti gdje sam sa sobom i zvukom od starta nisi skroz zadovoljan pa i da 3 dana i 3 noći sviraš neće ti bit dobro. Kad buba uđe u glavu,cijelu svirku si lud a oni popili i njima super i bolji si im ti od DJ-a a kod tebe suprotno. Profesionalna bolest.

Poslano sa mog 2407FPN8EG koristeći Tapatalk
smuchac je offline   Reply With Quote
Star 13.05.2026, 14:18   #4
mirandess
Odomaćeni član

mirandess's Avatar

Standard

Iskreno, jedini column array sustav koji mi je do sada donekle zadovoljio kriterije je Electro-Voice Evolve. Za nove modele Evolve 70 i 90 ne mogu sa sigurnošću govoriti, posebno po pitanju snage, jer se vodim prethodnim iskustvom s modelom Evolve 50.

Isprobao sam i razne druge sustave, Vertus (manji i veći), dB, kao i Evox 8 no nijedan me nije posebno impresionirao. Možda zvuči grubo, ali tako je. Cijelo vrijeme tražim sustav koji je lagan za transport, prvenstveno zbog problema s leđima, jer si zaista ne smijem dopustiti nikakav pogrešan pokret.

Što se tiče akustike prostora, tu često nastupam i dobro sam upoznat s uvjetima (dosta su loši) nema akustike nikako sve jednostavno "zvoni". Svirao sam i na svom sustavu (FBT Pro Max 114A), no priznajem da uvijek imam osjećaj da mi nedostaje basa, pa često dodam koji dB u low spektru na mikseti kako bi zvuk bio puniji i masniji.

Kod ovog dB sustava bilo mi je dovoljno stati dva metra ispred da jasno čujem što sustav zapravo daje (flat eq i odradjen eq na mikrofonima), bez utjecaja refleksija iz prostora. U tom trenutku postaje očito, sustav nije loš, ali nije ni na razini koju sam očekivao i za te pare. Budući da je bio postavljen ispred mene(tokom svirke), dominantno sam čuo bas i određeno zamućenje u zvuku(što je ista situacija i sa fbt-em a i sa svakim drugim sistemom), što je donekle i razumljivo s obzirom na dimenzije i akustiku prostora i naravno moju poziciju koja je bila doslovno u ćošku prostora gdje se sva suma low-mid frekvencija skuplja.

Sve u svemu, kada se direktno sluša ispred razglasa, nije me ničim posebno oduševio. Ovaj osvrt sam napisao iz perspektive običnog korisnika i potencijalnog kupca, s ciljem da pomogne drugima koji razmišljaju o ovom sustavu. Iskreno, očekivao sam znatno bolji zvuk od dB-a za live, za DJ-eve je fantastičan kao što sam rekao.

https://mice.ba/wp-content/uploads/2...2-841x1024.jpg p.s. evo dijela sale.

Promijenjeno od mirandess (13.05.2026 u 14:23 sati)
mirandess je offline   Reply With Quote
Star 19.05.2026, 21:26   #5
nedo1
Početnik forumacije!

Registrovan/a dana: 14.05.2026
Downloads: 0
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
nedo1 ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Pratim temu nadam se da ce neko od kolega pomoci s informacijama.Pozdrav
nedo1 je offline   Reply With Quote
Odgovor

Favoriti

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 17:13

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije