|
|
|
||||||
| Roland Svirate Roland klavijature? Pitajte šta Vas zanima! |
![]() |
|
|
Alati tema | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 08.01.2019
Downloads: 0
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvaljeno 1 puta u 1 Postu
![]() |
Pozdrav,
Stari sam Harmonikas a novi klavijaturista. Pocinjem sa Roland Fantom X7 klavijaturom ( Workstation ). Sredio bih jedan dobar set za nasega mene po mojim preferencijama. Imam par gotovih setova. gde se mogu informisati kako da to odradim ( prepakujem sa jednog u drugi ). Da li ima nekih linkova ka nekim tutorijalima u vezi ove teme. Sta je bitno prilikom prebacivanja i na sta treba obratiti paznju. Hvala dobrim ljudima koji dele svoje neprocenjivo znanje sa nama pocetnicima. Znam da je klavijatura matora, ali radi super. Jedino mi fali znanja kako da sredim set da bi mi bio sto laksi za rad u toku svirke. |
|
|
|
| Sledeći član vam se zahvalio 1ivanko001 za ovaj koristan post: |
|
|
#2 |
|
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 05.04.2022
Mjesto: Njemacka
Downloads: 86
Uploads: 0
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 3 puta u 2 Postova
Instrumenti: Klavijature
Interesi: Muzika
![]() |
Pozdrav, ako sam razumeo, imas nekoliko setova za X7 i zelis iz njih da izvuces sta ti treba, izbacis sta ne treba i sve to sredis kako tebi odgovara.
Sredjivanje seta, narocito kod workstationa - nikada nije zavrsen posao. I ogroman je posao. Pre ces promeniti klavijaturu ... Uzmi olovki i papir, mnogo papira, najbolje svesku i zapisi sve sto zelis da imas u svom setu. Ucitaj jedan set, sviraj, isprobaj sta sve sadrzi, zapisi, potom drugi set, pa treci itd. Zavisno da li ces poceti novi set od pocetka ili ces prepravljati postojeci (mozda neki od tih setova tebi odgovara 50%, onda je besmisleno praviti novi set ...) Siguran sam da ima dovoljno materijala na youtubu, forumima i na ovom samom forumu kako se brise, dodaje ili pravi novi set ( WRITE, DELETE, SAVE ...) Ja odavno nemam rolanda, znam da se set sastoji od patches ( a to je kolekcija boja, semplova, ritmova ) koje kada slozis kreiraju performans. To sto zoves set je kolekcija performansa sa patchevima. Pa tako ako naprimer zelis da sviras bas kontru, performans nazoves baskontra, ona u momentu podeli klajvu na levu i desnu ruku, u levoj pozove bas, u desnoj kontru, da li iz ROMa klavijature ili sempl, sa svim efektima i ako si ti zeleo pozove na padove recimo aplauz, rif gitare itd. Ako si mislio da ce ici lako i brzo - nece. Uglavnom, obrati paznju - da li vuce boje iz roma ili rama, jer ako je iz rama, i to ces morati kopirati, obrati paznju na postavke efekata, kako master, tako i kanalnih. Jedan od najboljih saveta je da sve to radis na ozvucenju koje koristis kada tezgaris, jer - ako koristis slusalice ili neke male kucne zvucnike, moze se desiti ogromna razlika kada odes na svirku i mnogo popizdis ... Razmisli, u tvojoj sobi sviras sempl harmonike na nekim monitorima i nastelas recimo delay na 5, u tom trenutnku ti se cini odlicno, sve to zapamtis i kada odes na svirku - tod delaya nema nigde, suva harmonika ... Takodje, jedna mala sitnica, ali zaista bitna - nivelacija - pazi da ti se svi patchevi cuju jednako ... Pitaj ako imas nesto konkretnije ili negde zapne, ovako ili ces praviti sve od nule ili pocni polako da prepravljas postojeci set, nije toliko tesko, ucices u stos Mozda nije o pricano na ovom forumu konkretno o X6,X7, ali to je slicno sa svim wokrstationima, performans se kod rolanda zove one touch settings, registracije kod yamahe ... |
|
|
|
![]() |
| Favoriti |
|
|